torstai 31. lokakuuta 2013

Happy Halloween!


Tivoli, tuo Kööpenhaminan klassikko, joka syksyisin uinuu puidensa varjossa, hiljaa aivan kaupungin sydämessä. No eipä uinunut viime viikolla! Tivoli oli poikkeuksellisesti auki lokakuussa ja loistavassa Halloween-asussa: valot hehkuivat pimeässä illassa, kurpitsoja oli joka paikassa ja tunnelma oli suorastaan lumoava! Keskiviikko oli loistva valinta Tivoli-illalle, sillä huvipuistossa oli ihmisiä, mutta ei liikaa. 

Tivolihan on siis varsinainen huvipuisto ja viihdekeskus niin lapsille kuin aikuisille: erilaisia laitteita, teattereita, ravintoloita, putiikkeja, kahviloita, kioskeja jne. jne. Ikähaarukka olikin aivan vauvasta vaariin. Sisäänpääsy alueelle maksoi 95 krn (n. 13, 5€) / hlö ja lippuja laitteisiin sai ostettua laitteista, joita oli pitkin puistoa. Tietenkin jos tarkoituksena on hurvitella laitteissa oikein kunnolla, kannattaa ostaa parin sadan kruunun ranneke, jolla ilmeisesti pääsi nauttimaan koko komeudesta.

 Meidän Tivoli-käynit oli pääasissa ihailua ja romanttista ajanviettoa. Vanha puinen vuoristorata piti kuitenkin käydä ajamassa läpi- se oli lähes samanlainen kuin Linnanmäen vuoristorata, liki satavuotias, vanha ja natiseva ja todellakin otti alamäissä vatsanpohjasta! Nauroin katketakseni!!! Lisäksi ihastelin karuselleja sieluni kyllyydestä, niissä on vaan jotain niin ihanaa.


Tivolista lähtiessä käveltiin kojun ohi, jossa myytiin erilaisia tauluja ja plakaatteja kotiin. Tän nähdessään Juho totesi: "Sä voisit niin sanoa itsestäsi noin!" Eikä Juho ole väärässä, tää teksti kuvaa mua aikalailla täydellisesti! Tivolista matka jatkui yllärikaatosateessa kohti pubia ja Champions Legue -peliä: Galatasaray vs. Kööpenhamina.

Aiemmin päivällä me käytiin Christianian vapaakaupungissa. Christiania on Christianshavnin saarella kanaalin toisella puolella keskustasta ja aivan kävelymatkan päässä (vaikka meidän hotellin respan tyttö oli ihan toista mieltä). Christiania syntyi, kun hipit valtasivat armeijan vanhat parakit 1970-luvulla. Paikka on edelleen olemessa ja on melko elinvoimaisen oloinen edelleen.

Christiania on aika mielenkiintoinen: sprayattuja ja maalattuja kivirakennuksia ja puutaloja, päällytämättömiä teitä, myyntikojuja, vapaita koiria ja tosi rentoja ihmisiä. Sellainen imelän kirpeä tuoksu. Green Light Districtillä pystyi omin silmin todistamaan huumekauppaa.

Joku kysyi: "Ai usklasitte mennä sinne?!" ja vastasin, että: "Joo, mentiin aamupäivästä ja oli tosi rauhallista." Kaikki ihmiset olivat tosi mukavia ja kunhan noudatti kylteissä lukevia ohjeita, niin säästyi harmeilta: ei kameraa, ei puhelimia, ei saa juosta, pitää relata. Siellä oli kahvila ja ravintola ja sieltä sai ihan tavallista limpparia eikä kukaan tullut juttelemaan tai edes katsellut pahasti. Mun pitää vaan todeta, että oli outoa nähdä niin paljon maripiippuja polteelevia ihmisiä yhtä aikaa (mä oon eläny jossain pumpulitynnyrissä...). Illalla en uskaltaisi mennä, mutta aamupäivä vaikutti aiva rauhalliselta ajankohdalta. Christiania on ilmeisesti myös julistanut itsensä vapaakaupunkina EU-vapaakis alueeksi, ja huomattiinkin pois lähtiessä, että portin sisäpuolella lukee varoitus: You are now entering EU.

Ja sitten on vielä lopuksi kerrottava ravintolavinkki: RizRaz ja sen loistava kasvisbuffet! Nam nam, sopii opiskelijabudjetille ja herkkusuille, ruokaa oli paljon ja se oli tosi hyvää. Suosittelen lämpimästi! Käytiin syömässä tuolla ennen Tivolia eikä kyllä ollut pelkoa, etteivätkö kasvikset olisi pitäneet nälkää koko loppuiltaa.
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti